Skip to content

A Letter

October 24, 2012

 

PONOĆ 2 (SMILE, nastavak „Dodira“)

English: Sketch of Søren Kierkegaard. Based on...

English: Sketch of Søren Kierkegaard. Based on a sketch by Niels Christian Kierkegaard (1806-1882). (Photo credit: Wikipedia)

2410     1934

 

Polja i razine

 

NEŠTO sam nabrbljala posljednjih sto stranica (Ponoć),

Možda bih mogla pokušati izvući zaključak…aha, da, Kierkegaard, Soren je naveo nešto kao razine života ljudskoga. Normalno mi je, čovjek je u tijelu najizrazitiji  u svijetu i to mu je prva razina postojanja. Zatim se kao osoba formira, prvenstveno živi emotivno pa tek tada, poslije, dolazi duhovna razina, što ne mora biti strogo određeno kod svih ljudi.

Budući da to ne ide vremenski jedno iza drugoga, opet mi je normalno da ja to doživljavam kao različita , ali povezana polja stvarnosti.

Što se etike tiče, mislim da ona ne dolazi prije religioznosti nego iz religioznosti jedino i izvire; inače bi  sama po sebi etika već umnogome promijenila čovjeka, svijet, a to nije slučaj. Slučaj je taj da je religioznost sastojak čovjekov i početak njegov, on vrlo lako to može nazvati etikom, ne znajući da etika nije proizvod učinkovitoga provođenja u djelo ideala raznih etičkih.

I tada, u religioznosti, u Duhu Svetom i ljubavi Oca i Sina, jedino darovi procvatu i čovjekova savjest je zrela za ispovijedanje grijeha. To se često  događa u starosti, ali ima puno primjera i protiv takve tvrdnje. No, gledamo li svijet kako odrasta, izgleda da još puno treba svijetu da ostari malo i čak ni tada, ponavljam, neće se svaki čovjek uzeti u Paruziji.

 

Dalje se sada više ne mogu sjetiti koja je bila druga tema koja me je zainteresirala. Vidi se da je govor neposvjetovnjen , hoću velim, sekularizacija je ono što govori Pavao o naviještanju na jeziku koji je razumljiv onome kojemu se naviješta.1959

 

Još ću ponoviti, katoličanstvo je najbezbolniji put za religioznost, za izvlačenje duha iz čovjeka na svjetlo dana, na potvrdu, na afirmaciju, duhovnu , etičku. I stoga ratovi jer muka je i patnja rađati se.1959

 

Advertisements

From → letters

Leave a Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: